2013. március 3., vasárnap

ByeAlex goes to Malmö... - avagy Te menj a fenébe, Sarka Kata!

Sztoriban vagyok. A kórházi másfél hónapomat írom. Helyesebben írnám. Mert tegnap este történt valami. ByeAlex megnyerte az "A Dal" című versenyt és vele együtt a repjegyet Malmöbe, az Eurovíziós Dalfesztiválra.
Erre mondhatná bárki, hogy kit érdekel? És igaza lenne.



Ám ez az esemény elindított egy hisztériát, amely elért egy pontot, amikor kinyílt a bicska a zsebemben. Ígyhát felfüggesztem a saját sztorim, és leírom, mi az, ami böki a csőröm.Tulajdonképpen a felháborodásomtól teljesen független, hogy történetesen én is küldtem két SMS-t ByeAlex dalára. Hogy a sztori teljes legyen, és mert ez a saját blogom, így azt írok, amit akarok, elárulom az okát.

Egyrészt mert ez a dal a legszebb szerelmes dalok közé tartozik, amit valaha hallottam.
Hogy miért? Természetesen a szövege miatt.

"Mert nekem nincs most más,
csak a kedvesem, az én kedvesem.
Ő bárhol jár,
az úgy jó nekem, az úgy jó nekem.
Mert mindig rám talál
az én kedvesem, az én kedvesem.
Úgy dúdolnám:
ez így jó nekem, ez így jó nekem
ez a dal."


A lehető legtisztább, legelfogadóbb szeretet jelenik meg benne, amire egész életemben vágytam, és azt gondolom, talán a szavazók közül is érezhettek így páran. Benne van az elengedés ("...bárhol jár, az úgy jó nekem..."), a bizalom ("...mindig rám talál..."), és még egy kis taoizmust is ("...ez így jó nekem...") vélek felfedezni. Mondhatjátok, hogy hülye vagyok, de ha a Micimackó taoista, akkor ez is az.

Sőt, azok közé tartozom, akik hisznek a kimondott szó teremtő erejében, így azonnal megragadott, hogy minden refrén így végződik: "ez a dal". Mert én így értettem: "Ez A Dal." És folyamatosan azon morfondíroztam, hogy ez a fura ByeAlex nevű figura minden egyes refrén eléneklésével azt teremti, hogy ez az A Dal, ami a műsor révén kijut majd a nemzetközi megmérettetésre.

Emellett ez a dal nem akar "nagyívű" lenni, és nem operál olyan olcsó, hatásvadász eszközökkel, mint a Pál Dénes és Agárdi Szilvi által előadott nóta, ami egy gyengénlátó lánnyal énekelteti el az egyébként Saint-Exupéry által sokkal eredetibben megfogalmazottakat. (Mindemellett leszögezném, hogy minden tiszteletem az előadóké, így Szilvié is, akinek hatalmas bátorságra lehetett szüksége ahhoz, hogy ki merjen lépni a nagyérdemű elé, és rendkívül tehetségesnek és szeretetre méltó lánynak tartom.)

Persze, ez az én szubjektív véleményem. És a popszakma pont olyan szubjektív, mint a reklámszakma, az egyik fikázza a produktumot, míg a másik isteníti. Ezért nem gondolom, hogy a legjobb, legalkalmasabb dal megy Malmöbe, csak azt, hogy én nagyon örülök a végeredménynek.

 Azt is őszintén bevallom, hogy egyáltalán nem számítottam rá, hogy az én szavazataimnak lesz valami hatása, és fel is pattantam a kanapéról, amikor realizálódott, hogy most először voltam a "nyertes szavazók táborában".

Aztán kezdődött a "hiszti". Először a Facebookon. Bevallom, jót mulattam. Nem, nem azért, mert azok a többiek voltak felháborodva, akik másra szavaztak, hiszen az én ismerőseim nagyrészt zenészekből állnak, és nagyon sok igazság volt abban, amiket írtak. Igen. Alexnek nincs kifogástalan hangja. De ez egy dalverseny volt. És bármennyire is csodálom Radics Gigi Isten adta tehetségét, az ő számának még a címét sem tudom felidézni, pedig háromszor hallottam. Igen. Kállay Saunders András produkciója nagyon megérdemelte volna, hogy kikerüljön a nagyvilág elé, de nem így történt. Nem, ezen sem mulattam. Csak azon rötyögtem, hogy jön egy csöndes, bizonytalan hangú dalszerző, hülye ruhában, eldünnyög egy dalocskát, és felkavarja a kedélyeket. Pedig annyira jelentéktelennek tűnt, hogy épp ettől vált jelentőssé.

Aztán ma elindult a cikkáradat a történtekről. Ebből persze a Velvet sem maradhatott ki, amelynek írását maga a "főhős", ByeAlex tette ki a Facebookra, így szaladtam bele én is.
A cikk írója nem tesz mást, mint ollóz a TV2-es "celebek" Facebook-hisztijéből. Gyanútlanul futottam neki az írásnak, hisz úgy gondoltam, duzzad a mókás "vihar a biliben" (bocs, ezt már a harmadik posztomban használom, de nem találok ideillőbb hasonlatot a történtekre). Ám aztán egy "óvatlan" pillanatban elgurult a gyógyszer.

Hadd idézzek a cikkből:
"...A hisztizést Hajdú felesége, Sarka Kata folytatta a közösségi oldalon: "A sok ízléstelen ember szégyellje magát! Idén először lett volna esélyünk valamit elérni az Eurovíziós dalfesztiválon! Két világklasszis tehetség is volt a döntőben! A zsűriben is csalódtam, hogy erre lehetőséget adott, de a szavazok egyenesen menjenek a fenébe!!!!..."

Feltennék egy tiszteletteljes kérdést. "Who the fuck is Sarka Kata?". Ki ő, hogy megmondja nekem, hogy ízléstelen vagyok és szégyelljem magam? Honnan veszi ehhez a bátorságot? Úgy is kérdezhetem, mit tett le az asztalra, hogy ezt megengedje magának? Én két dolgot tudok róla: közismert pasihoz ment feleségül, és formás a popsija (ez utóbbit ugye, egy magazinban mutogatta, és őszintén irigylem érte - az alakjáért, nem a magamutogatásért.) 28 évesen eltemettem az anyámat, onnantól kezdve egyedül felneveltem egy gyereket, több mint húsz éve űzök egy hivatást és énekelek egy zenekarban sokak örömére. Úgyhogy nem áll szándékomban sem az ő, sem a férje unszolásának eleget tenni.

Arra vajon gondolt-e már  Kata, hogy ez a "sok ízléstelen ember" nézi a férje műsorát (mondjuk én nem), vagyis belőlük él, belőlük tudja eltartani a gyerekeit, ha jól sejtem, egészen életük végéig.  Átsuhant-e az a kis fejecskéjén, hogy ha ez a sok ember hallgat az ő javaslatára, akkor lehet, hogy nem marad egyetlen egy nézőjük sem a tévé előtt? Ismeri-e azt a fogalmat, hogy tiszelet? Kétlem. Hiszen mások és az ő véleményük tiszteletben tartásában nem igazán jeleskedik. Úgyhogy csípőből pattintanám vissza a kérését: Menj Te a fenébe, Sarka Kata! És engedj meg egy utsó megjegyzést: a szavazókat hosszú "ó"-val írjuk.

Aztán ott van Szabó Zsófi egy nagyformátumú művész kisformátumú lánya, hadd idézzek tőle is:
"...Kisirt szemmel bújok ágyba... rossz amikor lelkesedünk valamiért, ami összehozza az embereket... aztán egy nagy büdös pofonnal összetörik az álmainkat... Jobb éjt!"

Ezt olvasva az jutott eszembe, hogy Zsófinak milyen irigylésre méltóan boldog lehet az élete, ha egy ilyen műsor ekkora traumát tud okozni benne.

Az én környezetemben azért bújnak többen kisírt (hosszú "í"-vel) szemmel ágyba, mert kilátástalannak látják az életüket. Nincs munkájuk, és reményük sincs, hogy lesz. Sőt, van olyan, akinek otthona sincs vagy attól fél, hogy elveszíti. És van olyan is, akinek vagy a bejutását lehetetlenítik épp el egy felsőoktatási intézménybe, vagy azt, hogy valóban értékes oktatóktól valóban értékes tudnivalóhoz juthasson. Ezért irigylem én Szabó Zsófit. És bár szívesen tenném, de egyáltalán nem osztozom a bánatában.

És ha már ByeAlex ekkora vihart kavart - bár sohasem szoktam - most először és utoljára megengedek magamnak egy kis politizálást. A sok aggodalmaskodónak, aki azt kérdezi, ki szavazta meg ezt a "retardált hipsztert", hogy Magyarországot képviselje az Eurovíziós Dalfesztiválon, feltennék néhány kérdést. Ki szavazta meg Morvai Krisztinát, aki szélsőséges nézeteivel az Európai Parlamentben képviseli az országot? Ki szavazta meg Orbán Viktort, hogy sorozatos rossz döntéseivel és nyilatkozataival az egész világ előtt járasson le minket? Ki szavazta meg Tarlós Istvánt, aki fittyet hányva a választói kérésére (és a természetre) épp most készül kivágatni a fákat abban a kerületben, ahol hosszú éveken át polgármester volt? Ki szavazta meg ezt a kormányt, aki az Alkotmányt úgy értelmezi, mint egy rosszul megírt történelemkönyvet, amit folyamatosan módosítgatni kell, és arra használni, hogy az önös érdekeit szolgáló, átgondolatan döntéseit úgy  befalazza az alaptörvénybe, hogy aztán ahhoz tartsuk magunkat egy életen át?

Hé Srácok, tényleg a ByeAlex teremtette országimázs a legnagyobb bajunk? Mi lenne, ha most már komolyabb dolgokért emelnénk fel ilyen lelkesen a szavunk? És persze Sarka Kata is menjen a fenébe!


30 megjegyzés:

  1. Szuper,Szuper Szuperrrrrrr írás :) Egyenesen ByeAlex oldaláról jutottam el ide , hozzád. Neked is, neki is köszönöm hogy végre valaki ki merte mondani :) Csak így tovább ;)

    VálaszTörlés
  2. Minden sorod NAGY IGAZSÁG :) Hajrá ByeAlex!

    VálaszTörlés
  3. A francba!! Marha jó ez az írás, csak pont amiatt nem osztom meg, mert kivételt tettél és elkezdtél politizálni...!! Ezen kívül minden szavával és a stílusával is egyetértek! Who the fuck is Sarka Kata???? :)

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon nagy! Maximálisan egyet értek :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon összeszedted, gratulálok! Celebeknek üzenjük, hogy több pénzt kellett volna költeni SMS-ekre, nem utólag fújolni meg durrogni. És nem mellesleg: az egyik legjobb kérdés Who the fuck is Sarka Kata? :)

    VálaszTörlés
  6. Teljesen egyetértek. A magam részéről nagy volt a kísértés, hogy a magam blogján politikai vetületet is adjak a döntésnek, hisz a srác nagyjából mindent megtestesít, ami nem a FIDESZ, és a vérmesebbek ebből akár hosszútávú következtetéseket is le mernének vonni, de végül maradtam a lényegnél:

    http://fedor.blog.hu/2013/03/03/a_kozonsegkedvenc_filozofus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, elolvastam. Igen, velem mindig az volt a baj, hogy nem bírtam visszafogni az ujjaimat a klaviatúrán. Többet nem fogok politizálni... Csak hát annyira elővették ezt az országimázs dolgot, hogy kihozta belőlem. :)

      Törlés
  7. A politikai tartalomtól elhatárolódom,de az írás többi része nagyon megállja a helyét. Végre nem egy nyáltól csöpögő, közhelyekkel teli dal. És Alex egy valódi fazon,nem egy kitalált, megkreált pasi. Úgyhogy Hajrá Alex! És amúgy is: who the fuck is Sarka Kata? Vagy Hajdú Petike avagy Zsófika..

    VálaszTörlés
  8. Gratulálok! Iszonyat jól fogalmazol! Imádom. :))

    VálaszTörlés
  9. "Radics Gigi Isten adta tehetségét, az ő számának még a címét sem tudom felidézni, pedig háromszor hallottam."

    hát ha minden refrénem fingra végződik 3 percen keresztül, hidd el akaratlanul is megjegyzed :D

    (amúgy értem mire célzol)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na jó, most megerőltettem magam és beugrott. És nem a fing az :) De jót nevettem a hozzászólásodon.

      Törlés
  10. Kár a butuska politizálásért.Egyébként a többivel egyet lehet érteni, főleg, h egy fiatalról van szó, inkább az ALex mint a többi megcsinált méjnsztrim díszpinty :)
    A tisztán látás kedvéért ajánlom az információk feldolgozását, h amikor már ovi átvette a szemétdombot már rég bóvliban voltunk, 20.000+ milliárd adóssággal, egy zombi infrastruktúrával..szóval már jó rég levoltunk járatva :) természetesen, ami most van sem jó.Ez jó pár év (kb 1000) eredménye, és azzal, h nem nyilvánulsz meg függetlenül, objektíven csak tovább viszed ezt a szokásos magyar 1 irányú gyűlölködést, amiben nincs jövő, csak 1 örökös körforgás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Könnyű "lebutuskázni" férfiként egy nőt, aki végre kinyitja a száját, de tiszteletben tartom, ha butaságnak tartod. :) Ennek ellenére egyetértünk abban, amit írsz. Hogy a "baj" nem csak ebben az érában volt nagy. Egyben viszont hadd védjem meg magam. Gyűlölet nem volt bennem, amikor írtam, csak harag. Azt hiszem, jogos. Az üzenet pedig éppen az, hogy most már álljunk a sarkunkra, fogjunk össze, és tegyünk is valamit azért, hogy jobb legyen. Ha ez nem jött át, az én hibám.

      Törlés
    2. Jó jó, nem az, h butaság, csak kicsit egyoldalú.AMi persze MO-n megszokott, de a fiatalságtól többet várnék, a töménytelen elérhető információ áradat alapján.És csak azt látom, h ugyanazt csinálják, mint az előző generáció, meg az előző.. :D És ebben a haterkedésben (vagy haragoskodásban akár), fog ez az ország tovább süllyedni (ha lehet még?), vagy mások kezére jutni 100%os gyarmatként.Sarokra állni jó dolog, ha van egy konkrét kikristályosodott cél.Célokat látok, csak azok ugyanolyanok, mint az eddigiek.

      Törlés
    3. Na hát, most mélységesen egyetértünk. Késő délután, amikor a Te hozzászólásodon gondolkoztam cigizés közben, pont arra gondoltam, amire most Te is utalsz. (Remélem, ez még belefér abba, hogy nem politizálok többet.) Hogy a nyolcvanas évek végén, amikor ezek a "srácok", akik most, vagy akár egy kormánnyal ezelőtt politizáltak, még tényleg srácok voltak, akkor úgy néztem rájuk, mint a reményteli új generációra, akik majd kisöprik a múlt árnyait a hatalomból, és megmutatják, hogy hogyan kell "szépen" politizálni. Hogy mekkorát tévedtem. És persze csalódtam is. Semmivel sem jobbak, mint az elődeik. Sőt. És én mint állampolgár sem vagyok jobb, mint az elődeim. Sőt. Nnnna, most már aztán hagyjál békén, nem politizálok. :)

      Törlés
  11. Tökéletesen igazad van! Végre egy őszinte, nem "agyoncsinált", zenei és versi prozódiát nem tisztelő "műdal" nyert, s végre nem egy "agyonsztájlisztolt" celeb nyert. Minél többet hallgatom, annál jobban tetszik! (egy nagymama)

    VálaszTörlés
  12. A politika tényleg nem kéne bele és egyetértek MasterP-vel, nem most kezdődött...
    A többi teljesen a helyén van! Évek óta nem nézem ezeket a műsorokat, most sem néztem, csak véletlenül belefutottam a velvet cikkébe.. És kiakadtam hajdusarkák meg a schobertrubintok kifakadásán, ekkor hallgattam meg a győztes dalt. Hát első hallásra "szétcsapott"! Nekem nagyon tetszik, minél többet hallgatom, annál jobban! Ez a dal nagyon egyszerű, de beszél és szerintem sok embernek ez tetszett, amikor erre szavazott.. Jött egy srác az utcáról és mindent vitt!
    Ez sikertörtenet. Nem a megcsinált megafaktorok..
    Nyilván tudom, hogy neki is van menedzsmentje, történetesen megegyezik a tavalyi kijutottéval.. És már jöttek is az összeesküvés elmeletek..
    Hajrá Alex!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mint már írtam valahol (lehet, hogy a Facebookon) én is morfondíroztam, hogy elmenjek-e a politikáig. Asszem, ezt az a gondolat hozta ki belőlem, hogy mennyire nincs semmi bajunk, ha egy ilyen versenyen ennyire kiakadunk. És aztán már csak úgy kidőlt belőlem a vége. Mégis, bár tudtam, hogy támadható, úgy gondoltam, aminek ki kell jönnie, jöjjön ki. Többet úgysem teszek ilyet. :)

      Törlés
  13. Én ugyan nem értek egyet veled, de természetesen tisztelem a véleményedet. Az írásod meg olyan jól sikerült, hogy annak ellenére, hogy nem sok gondolattal tudok azonosulni, kifejezetten élveztem. :-)
    Az én "jelöltem" egyébként nem valamelyik hirtelen befutott celeb, hanem Keresztes Ildikó volt, egy fantasztikus dal és egy fantasztikus hang - de ez itt most mellékes.
    Tulajdonképp csak azért reagáltam, hogy elmondhassam: lehet, hogy nem értünk egyet, de az írók stílusod bejött! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabka! Igazán értékelem a hozzászólásod, mert tudom, milyen nehéz valakit úgy méltatni, ha közben nem értünk vele egyet. Nagyon szépen köszönöm, nagyon jól esik. (Nagyon vicces, hogy engem meg az általad említett daltól vert ki a víz. De ettől szép, hogy nem vagyunk egyformák, miért kéne ugyanazért a zenéért rajonganunk?) Ha tetszik az írás és olvasnál mást is, nem csak ilyen "rinyálást", gyere a HepiAnyura (ennek a blognak a "pozitív oldalára"), ahol nagyon sok vicceset is írok. Sokan mondják, hogy azokat is jó olvasni. Szeretettel látlak.

      Törlés
  14. "írói" és nem "írók" - bocsánat az elütésért :-)

    VálaszTörlés
  15. Vajon a celebek olvassák az ilyen és ehhez hasonló írásokat? Remélem pironkodnak. És most törik a buksijukat, hogy úúú tényleg, akkor most csinálunk egy nyilatkozatot, hogy nem is azt nyilatkoztuk, amit nyilatkoztunk, és tulajdonképp a nyilatkozatunk nem is nyilatkozat volt.

    VálaszTörlés
  16. A politikai tartalomtól én is elhatárolódom, mert nem ide való, de a többivel maximálisan egyetértek!!

    VálaszTörlés
  17. Remek cikk, egyetértek a szavaiddal!

    VálaszTörlés
  18. Zizgő, nem gondolom, hogy a celebeket érdeklik az ilyen cikkek, vagy esetleg más a saját életükön kívül..... Pironkodni meg aztán végképp nem fognak.. majd ha ByeAlex jó helyezést ér el Malmöben, egymást fogják érni a nyilatkozatok, hogy mennyire mellette álltak ők mindig is, milyen jó, hogy őt küldtük ki.. Hajdú Péter pedig valószínű meghívja a műsorába is, ahol szeretné tisztázni a félreértéseket..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajdú Péter szerintem már jövő héten meghívja. . Kíváncsian várom a mondanivalóját ezek után!

      Törlés
  19. Kedves Fruzsi!

    Ha nem veszed zokon, hogy tegezlek, pedig nem láttalak soha, de úgy vélem, van benned valami - mint ByeAlexben - egyszerűség. Ami a szíveden, az a szádon. Na, de nem is azért vetemedtem arra, hogy levelet írjak neked, hogy fényezzelek. Már megtették a többiek. Engem a Végrendeleted vett le a lábamról és... Ahh! Hát, bemutatkozni meg ki fog? Nézd meg, elvesztem itt az események nagy hevében... Török Sára a böcsületes nevem, de szinte mindenki csak Sacó-ként ismer. 14 és fél éves vagyok, hobbim az írás, pontosabban már megírt történetek átköltése.
    Egy szó, mint száz, csak annyit akartam mondani, hogy le a kalappal előtted, hogy fiatal anyukaként - már amennyire kivettem az írásokból - még írogatni is van időd. Depi Anyu valahogy sokkal emberibb, mint Hepi. De, nem is ez a lényeg!
    Jómagam is szeretek írni, és örülnék, ha megtekintenéd a blogom:
    kamaszodom.blogspot.com
    További sok sok teleírt oldalt és kedves olvasót kívánok!
    Sacó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Sacó!
      Nagyon édes "kicsi lány" vagy, tényleg jól esik, hogy ilyen kedveseket írsz. Az meg külön, hogy fiatal anyukának titulálsz. Tudod, anyuka tényleg kevés ideje vagyok, de azért én sokkal idősebb vagyok Nálad. És ezért őszintén nagyon irigyellek Téged. A blogodra rákukkantottam, de még olvasgatni nem igazán volt időm. Ígérem, ma este jobban megnézem. HepiAnyu is őszinte, tudod, csak hát ott inkább Bencéről írok, és ügyelek arra, hogy ha később elolvassa, ne tanuljon "csúnya szavakat". Bár azért ott is elcsattan néhány enyhébb káromkodás. DepiAnyu meg "csípőből ír", vagyis néha meggondolatlanul. Neki az a feladata, hogy lecsapolja az indulataimat. Örülök, ha neked bármelyik tetszik, de kérlek, a káromkodásokat ne tanuld el!
      Nagyon köszönöm a jó kívánságaid, Neked is hasonló szépeket kívánok.
      Ha olvastam az írásaid, még jelentkezem.
      Ölelés.
      Fruzsi

      Törlés
    2. Szia Sacó! Most már behatóbban is olvasgattam a blogodon. Nagyon jól írsz, meglepően választékosan fogalmazol, emellett nagyon jó a humorod. Képzeld! Én nevelek egy lányt, aki tavaly érettségizett az Óbudai Gimiben. Pont elkerültétek egymást. De visszatérve a blogodra, remekül írsz. Úgyhogy csak bíztatni tudlak.
      Ölelés.
      Fruzsi

      Törlés